Specjalista ds. gastronomii i żywienia
1. Nazwa kształcenia specjalistycznego: Specjalista ds. gastronomii i żywienia
2. Cel kształcenia specjalistycznego:
Celem kształcenia specjalistycznego jest uzyskanie przez uczestników wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych w zakresie:
- układania diety,
- sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
- estetycznego podawania pożywienia,
- obsługi klientów,
- sporządzania napojów,
- planowania i oceniania jadłospisów,
- planowania i rozliczania działalności zakładu.
3. Uzyskiwane uprawnienia: Dyplomowany specjalista ds. gastronomii i żywienia
4. Możliwości zatrudnienia dla absolwentów:
Dyplomowani specjaliści żywienia i usług gastronomicznych mogą pracować jako szefowie kuchni, managerowie do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych, organizatorzy imprez okolicznościowych, doradcy w zakresie prawidłowego żywienia, pracownicy firm cateringowych. W związku z tym, że perspektywy są dość szerokie, zatrudnienie można znaleźć w restauracjach, kawiarniach, hotelach, zakładach gastronomicznych, firmach zajmujących się cateringiem i obsługą gastronomiczną imprez okolicznościowych, a także w zakładach gastronomicznych zamkniętych jak: stołówki szpitalne i szkolne, w sanatoriach.
5. Ramowy program kształcenia specjalistycznego:
- Podstawy żywienia i gastronomii
- Przyjmowanie i magazynowanie żywności
- Przygotowanie dań
- Wydawanie dań
- Planowanie żywienia
- Organizowanie produkcji gastronomicznej
- Prowadzenie usług gastronomicznych
- język obcy zawodowy
- praktyka zawodowa
6. Ilość semestrów: 3
7. Łączna ilość godzin: 320 + 160 godzin praktyk
8. Koszt:
3 raty semestralne x 1800 zł
15 rat miesięcznych x 400 zł
Programy zniżkowe